Zelfvertrouwen is de mate waarin iemand vertrouwen heeft in het eigen kunnen. Als deze mate van vertrouwen groot is dan is iemand zelfverzekerd. Een te grote mate van vertrouwen in jezelf kan leiden tot zelfoverschatting. Een te lage mate van vertrouwen in jezelf leidt tot onzekerheid, angst of blokkeren.

verbeter zelfvertrouwen met hypnose

Vertrouwen kan je vergroten door kennis en ervaring op te doen in datgene waarin je jezelf nog niet vertrouwd. Bijvoorbeeld door een cursus of rijlessen te nemen. Je bent namelijk altijd eerst onbekwaam in iets wat je nog niet kan, maar door te leren, ervaren en proberen word je er bekwaam in. Dat geeft vertrouwen.

Ondersteunende gedachte

Soms zit er echter een dieper liggend “zaadje” onder het niet hebben van vertrouwen in jezelf. Dit noem je met een ander woord “de ondersteunende gedachte”. Deze gedachte is vaak in de kinderjaren al ontstaan. Het is dan een gewoonte om bij alles wat je doet onbewust te denken: “dat kan ik toch niet”, “dat is eng” of “ik ben het niet waard”.

In je dagelijks leven ervaar je de gevolgen van deze stiekeme ondersteunende gedachte. Bijvoorbeeld stress, buikpijn, faalangst, niet voor groepen durven spreken, stotteren als je iemand wil aanspreken, blozen als iemand jou aan spreekt of niet meer weten wat je moet zeggen, niet durven telefoneren etc. etc.

Dit zijn stress reacties, die de gevolgen van jouw onzekerheid alleen maar nog groter maken. Dan is de onbewuste ondersteunende gedachte te sterk aanwezig en “tettert” overal bovenuit, hoe je je best ook doet om de gevolgen niet te hoeven voelen en ervaren.

Hypnotherapie

Met hypnotherapie gaan we eerst samen deze gedachte opsporen in een voorbereidend gesprek of als het nodig is tijdens een hypnosesessie. Dat gaan we samen ervaren.

Vaak gaat het om onverwerkte emoties door een gebeurtenis, die niet eens heel groot hoeft te zijn geweest. Het hoeft dan ook niet altijd om grote trauma’s te gaan, maar kan ook om iets gaan wat je als kind onbewust als heel heftig hebt ervaren.

Vervolgens gaan we dit tijdens hypnose aanpassen, ombuigen in gedachten en emoties, die wel werken voor jou en jouw gevoel van vertrouwen weer laten groeien. Voor dit proces zijn 2 tot 3 sessies meestal voldoende. Soms ervaar je dat je na een poosje toch nog even een extra duwtje nodig hebt, dat is niet erg. In de hypnotherapie kennen we namelijk sneltreinen en stoomtreinen en dat is allebei goed.

Belangrijk is dat jij draagkracht ontwikkeld waaruit jouw zelfvertrouwen en daarmee je gevoel van rust en welzijn ontstaat. Zodat jij kan groeien en doen wat je wil doen!