Bij de stoppen met roken sessies in mijn praktijk is een vaak terugkerende overtuiging dat de sigaret een reddingsboei is in “The Sea of Live”. De sigaret wordt als beste vriend ervaren, die behulpzaam is bij allerlei soorten emoties zoals stress, eenzaamheid, onzekerheid.
De sigaret wordt gezien als een reddingsboei waar je je aan vast kan klampen op het moment dat je dreigt te verdrinken in emoties die onderdeel zijn van “The Sea of Live ”, waar we als mens allemaal in rondzwemmen.

Dat gevoel van dreigen te verdrinken in emoties bestaat echter uit een irreële gedachte aan gevaar, of eigenlijk uit angst. Je kunt namelijk niet verdrinken in de emoties, die onderdeel zijn van het menszijn. Emoties horen erbij, maar voelen niet altijd leuk of prettig. En daar zit nou juist het punt.
We zijn geprogrammeerd om ons vooral prettig en veilig te voelen. Als er “iets” gebeurt, waardoor we dit tijdelijk niet of minder ervaren, gaan we bijna automatisch op zoek naar “iets” dat ons wel weer prettig en veilig laat voelen.
De nicotine in de sigaret is een stof, die ons lichaam tijdelijk aanzet tot het aanmaken van dopamine en dat is populair gezegd een “feel good” hormoon. Daardoor IS die sigaret niet lekker, maar hij VOELT lekker. Het is echter wel een zeer ongezonde manier om met je emoties om te gaan.
Het mooie van ons lichaam is, dat je dit hormoon ook aan kan maken door de verwachting van de beloning van de sigaret om te zetten in de verwachting van de beloning of ondersteuning van iets anders.
Dat je soms ondersteuning zoekt bij het voelen van je emoties is niet erg, raar of gek. Maar jij hebt de keuze in wat dat kan zijn. En dan bedoel ik geen gebakjes, alcohol of snoep, want dan vervang je de ene ellende voor de andere.
Tijdens een Stoppen met roken sessie ga ik altijd samen met mijn klant in gesprek over wat de keuze wel zou kunnen zijn. Hoe kan het vaste patroon van het pakken van de sigaret anders in gevuld worden? Ik verwacht niet dat mensen zichzelf veranderen of iets af gaan leren. Je gaat iets anders aanleren. Dit vraagt om geduld en commitment. Zeker als je vele jaren hebt gerookt.
Ter vergelijk, lopen heb je ook met vallen en op staan geleerd. Toen zei je ook niet “zie je wel ik kan het niet” of dat lopen dat “werkt niet ”voor mij, dus ik hou er maar mee op.
Met hypnotherapie kan je een gedachtenpatroon ombuigen naar een “andere pad” dat je kiest als vervanging van de sigaret. Daarnaast werk ik ook altijd aan het zelfvertrouwen dat nodig is om dit “pad” zelfstandig te blijven volgen. Hoeveel sessies daarvoor nodig zijn is voor iedereen anders.
Laat je niet gek maken en kijk niet naar hoe een ander het heeft gedaan of bereikt. Het is jou pad en keuze voor een gezonder rookvrij leven.
Hester Zonnenschijn 10-12-2021
www.kr8coach.nl