paddenstoel als metafoor

Herfstwandeling

Soms zie je prachtige dingen in de natuur die je inspireren, waardoor je er met andere ogen naar gaat kijken. Zo maakte ik kortgeleden een herfstwandeling op de Veluwe. Mijn oog viel op alle mooie paddenstoelen, die in deze tijd uitbundig bloeien. Nu zal je misschien denken “bloeien” wat schrijf je nu toch. Maar zo is het toch echt, een paddenstoel is de bloeiwijze of eigenlijk beter gezegd de vrucht van ondergrondse schimmeldraden. Deze schimmeldraden vormen onder de paddenstoel enorme netwerken, waar ze onzichtbaar voor ons als mensen heel belangrijk werk doen. Het zijn de opruimers en voeders van de natuur en grond waarop wij leven.

“Schimmeldraden zijn de opruimers en de voeders van de natuur en grond waarop wij leven”

Voor mij is de paddenstoel met zijn ondergrondse netwerk (de schimmeldraden) daarmee een metafoor voor het bewustzijn en het onderbewustzijn. Je ziet de vrucht, het bewustzijn, maar het belangrijkste speelt zich af onder de grond in de vorm van de schimmeldraden (het onderbewustzijn).

Onderbewustzijn

Zo komt 90% van hoe wij dagelijks doen, denken en handelen voort uit ons onderbewustzijn. We ervaren het resultaat hiervan, maar hebben soms eigenlijk geen idee waarom we doen wat we doen of denken wat we denken. Geen probleem als het je dient. Pas als je verandering wil in iets in wat je grotendeels onbewust doet kom je tegen dat er in je onderbewustzijn processen zijn die je niet altijd op de juiste manier voeden. Je wordt je er bewust van, het komt naar de oppervlakte. Dat kan mooi zijn, zoals de paddenstoel, maar het kan ook pijnlijk zijn, onzeker maken of paniek geven. Hoe los ik dit op? Het moet weg, ik moet hiervan af. Waarom kan ik niet wat een ander wel makkelijk lijkt te kunnen? Je bewustzijn gaat overuren maken in een gevecht met je onderbewustzijn. Daar wordt je doodmoe van, het helpt niet en niets lijkt te “werken”. Telkens val je weer terug in je oude patroon, zoals bijvoorbeeld bij stoppen met roken, afvallen, burn-out, angsten en fobieën.

Je bewustzijn gaat overuren maken in een gevecht met je onderbewustzijn”

Maar zoals gezegd, zijn de schimmeldraden (het onderbewustzijn) niet alleen de voeders maar ook de opruimers. Zo kun je ook dingen “opruimen” in je onderbewustzijn door er een andere betekenis aan te geven, die je meer dient in het doel wat je wil bereiken of in je dagelijks gevoel van welzijn. Hiermee ga je je zelf positief voeden i.p.v. negatief en kun je laten groeien wat er al is, namelijk zelfvertrouwen. En dat “werkt ”wel.

Met hypnotherapie maak je onder begeleiding van een hypnotherapeut een diepzeeduik in je onderbewustzijn en ga je samen opruimen wat nodig is zodat jij kunt gaan “bloeien” en er mooie vruchten van gaan plukken. Iets voor jou?

Hester Zonnenschijn

www.kr8coach.nl

Hypnotherapie en coaching

Wil je dit weetje met jouw netwerk delen?
Een paddenstoel als metafoor?
Getagd op: