Multiple Sclerose ondersteuning

Anders dan dat vaak gedacht wordt is MS geen spier ziekte. Het is een auto immuunziekte waarbij de myeline schede, die als een soort isolatielaagje om zenuwbanen zit, wordt aangedaan. Hierdoor ontstaan littekens op de zenuwbanen en worden prikkels minder goed doorgegeven. Dit veroorzaakt diverse klachten, waarbij je kunt denken aan spierzwakte, spierspasme, wazig zien, vermoeidheid, problemen met aandacht en concentratie en Brainfog. Ook problemen met de blaas of darmfunctie kunnen ontstaan door MS.

Oorzaak en gevolg

Auto- immuun ziekte wil zeggen dat het lichaam dit zelf veroorzaakt, de oorzaak ligt in het lichaam zelf. Wat precies die oorzaak is daar wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Er zijn wel triggers bekend die het lichaam kunnen aanzetten tot de auto-immuun reactie tegen de myelineschede. Zo is bekend dat de ziekte MS in ons klimaat meer voorkomt dan in landen met een middellandse zee klimaat en dat roken een factor is in het ontstaan van de ziekte..

MS is geen dodelijke ziekte, maar de gevolgen kunnen wel flink belemmerend zijn. MS kan in verschillende vormen voorkomen waarbij mensen snel achteruit gaan in lichaamsfuncties of langzaam of waarbij het optreed in perioden van plotselinge verergering en functies uitvallen waarna deze zich weer herstellen, maar nooit meer helemaal zoals het was.

Begrip en ondersteuning

De juiste behandeling van de MS is nog niet bekend. Wel is de laatste jaren duidelijk dat leefstijl zoals goede voeding, niet roken, geen alcohol, gebalanceerd leven en vermijden van stress belangrijk is. En dat laatste is vooral een uitdaging! De huidige maatschappij die 24/7 op aan staat is al een uitdaging voor gezonde mensen, maar als je daarnaast dagelijks in onzekerheid leeft of er misschien lichaamsfuncties kunnen uitvallen en of die wel of niet zullen herstellen dan heb je een dubbele uitdaging.

Toch wil je door met zo gewoon mogelijk blijven leven, ik weet dit uit eigen ervaring. Gelukkig staan MS patiënten bekend om hun wilskracht om aan te passen en door te gaan met het leven. Maar begrip en ondersteuning zijn soms nodig en heel prettig.

Eigen ervaring

Na mijn omscholing van verpleegkundige naar hypnotherapeut ben ik mij gaan verdiepen in de mogelijkheden die hypnose kan bieden als ondersteuning bij MS. Ik ben mijzelf gaan begeleiden met Zelfhypnose als ik perioden van “overprikkeling ”, zoals ik die noem, ervaar. Maar je kunt het ook inzetten bij de pijn of spasmen die je misschien ervaart door de MS. Bovendien werkt de hypnotische trance als een diepe ontspanning en herstel voor je lichaam. Uiteraard gaat de ziekte hier niet mee weg, maar het heeft mij geholpen bij de acceptatie en het terugvinden van de controle om met de lichamelijke gevolgen, die  ik er door ervaar om te gaan. Dat is belangrijk en daarom deel ik mijn kennis en ervaring op dit gebied graag.

In 2 tot maximaal 3 sessies geef ik je uitleg, laat ik je ervaren wat hypnose is, leer ik je hoe je jezelf veilig in en uit een hypnotische trance kan brengen en geef ik je tools en hypnotische suggesties passend bij jouw situatie.

Heb je MS of ken je iemand met MS en wil je meer informatie over de mogelijkheden van hypnose als ondersteuning bij MS? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Dan maken we kosteloos telefonisch kennis, kun je je vragen stellen en bespreken we de mogelijkheden. Ik zet me er graag voor in om je te helpen vanuit mijn kennis en ervaring.