Misschien herinner je je wel een keer dat je een liedje hoorde op de radio en maar niet kon bedenken hoe dat liedje ook weer heette? Of dat je maar niet op de naam van iemand kon komen waarvan je zeker wist dat je zijn naam kende?

Zoiets hebben we allemaal weleens en vaak als je dan later op de dag rustig op de bank zit of aan het koken bent “popt” ineens die naam op. Hoe raar het ook klinkt dat moment op de bak of van het koken is een lichte vorm van hypnotische trance.

Als je eerlijk bent, gebeurt dit je misschien zelfs wel meerdere keren per dag. Een prachtige natuurlijke samenwerking van je bewuste en onbewuste brein. Dit wordt ook wel het bed, bad, bus moment genoemd. Je bewuste brein is even met iets anders bezig en daardoor is er ruimte voor het onbewuste brein om informatie door te geven. Informatie die we dagelijks in miljoenen bits en bytes bewust maar vooral grotendeels onbewust opslaan in ons brein. En daar kan je gebruik van maken!

Voorbij denken liggen vaak antwoorden

Eerder schreef ik al eens over “Een paddenstoel als metafoor” en het enorme netwerk van schimmeldraden dat onder de paddenstoel in de grond ligt. Daar waar het meeste werk wordt gedaan en nieuwe paddenstoelen uit voort komen. Vruchtbare ideeën en inzichten die je in het dagelijks leven kan gebruiken als je ze ruimte geeft en gaat omzetten in acties die jou verder helpen in je leven.

Meestal kun je dit zelf wel, maar soms zitten we vast in “de paddenstoel” het bewuste deel of wel het denken en daaruit voortkomende overtuigingen, die je blokkeren in het zetten van de juiste stappen en acties. Je blijft rondjes draaien in je hoofd opzoek naar oplossingen of je gaat opzoek naar oplossingen buiten jezelf, die je dan weer geen stap verder helpen. “Als je weet wat je moet doen, maar je doet het niet dan weet je het nog niet” is een uitspraak die dit mooi samenvat.

“Als je weet wat je moet doen, maar je doet het niet dan weet je het nog niet”

En net zoals bij de naam van het liedje of van die persoon ligt het antwoord niet in je bewuste brein, maar in dat prachtige netwerk van je onbewuste brein.

Hypnotische trance is een aangename en prettige methode om voorbij het denken en de blokkerende overtuigingen van je bewuste brein te gaan. Uit je hoofd, “out of the box”. Niets zweverigs of opstijgen naar weet ik veel waar, maar in heerlijke diepe ontspanning een laagje afzakken naar de hulpbronnen van je eigen onbewuste en de mogelijkheden die daar liggen. Om deze vervolgens in de juiste context mee terug te nemen in je dagelijks leven.

Die hypnotische trance en juiste context hebben vaak meer begeleiding nodig als het gaat om andere hulpvragen, dan het vinden van een naam van een liedje. Hulpvragen zoals begeleiding bij bijvoorbeeld stoppen met roken, afvallen, burn-out of rouwverwerking. Verbinding leggen tussen onbewuste interne hulpbronnen en externe hulpbronnen, zodat jij je doel gaat bereiken of je weer rustiger voelt in de “shit” die het leven op je bord gooit.

Dat is het werkgebied van een hypnotherapeut. Coachen op verschillende niveaus noem ik het weleens. Voor mij bijna dagelijkse kost en niks geks of raars, maar prachtig dankbaar werk.

Hester Zonnenschijn

www.kr8coach.nl

Hypnotherapie en coaching

Wil je dit weetje met jouw netwerk delen?
Voorbij denken liggen antwoorden